Felgi 17" na O1 Co z jazdą i osiągami?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • petras
    Ambiente
    • 2008
    • 171
    • Octavia I (1U2)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

No to rozjaśniło mi to sprawę na tyle że jest iskierka nadziei na nie wymienianie całej turbiny
    Teraz pytanie, gdzie w trójmieście lub pomorskim jest jakiś zakład w którym mi to zdiagnozują i wymienią co trzeba, oczywiście porządnie?
  • danielmarki
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 16

Zamierzam kupic do octavii 1 felgi 17" tylko zastanawiam sie czy bardzo zmieni sie charakterystyka jazdy... tzn. czy na 17" będzie "bardzo" ściągać i walić zawieszenie? Pytanie kieruje do osób które jeżdzą O1 natakich felgach Z góry dzięki
    Octavia 1,9 tdi 118ps elegance

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Re: Felgi 17" na O1 Co z jazdą i osiągami?

Zamieszczone przez danielmarki
      Zamierzam kupic do octavii 1 felgi 17" tylko zastanawiam sie czy bardzo zmieni sie charakterystyka jazdy... tzn. czy na 17" będzie "bardzo" ściągać i walić zawieszenie? Pytanie kieruje do osób które jeżdzą O1 natakich felgach Z góry dzięki
      jezeli założysz opony 205/50R17 to powinny być całkiem przyzwoicie, ale to mniej popularny i przez to drozszy rozmiar. ja mialem 225/45R17 (to drugi właściwy zamiennik, popularniejszy przez co lepiej dostępny finansowo) i mocno czuć koleiny (parktycznie możesz robić za "wykrywacza" kolein) i ja czułem wyraźne pogorszenie osiągów w porównaniu z zimowymi oponami 205 :idea: :roll:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• Ziomus1987
        Ambiente
        • 2007
        • 202

Śmigam na 235/45/R17 i zgadzam sie z [b]Miskiem/b], że pogorszenie osiągów jest odczuwalne tak samo jak i komfort na naszych drogach(na dziurach wali jak z moździerza a w koleinach ciężko utrzymać właściwy tor jazdy). Podobno też niszczy sie bardziej zawieszenie i łożyska szybciej padają Ale czego się nie robi dla ładnego wyglądu autka
        Szukam pracy

Komentarz

• slawko007
          Drive
          S_OCP Member
          • 2008
          • 65

Czesc wszystkim. Skoro znalazłem juz takiego posta powiedzcie na jakie zmienić 205/55/R16 zeby wygladało zakwieciście. Macie jakies propozycje?? Oczywiście zeby nie bawić sie w wykrywacza kolein :szeroki_usmiech
          slawko007

Komentarz

• michu
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 235

MisiekWAW dobrze prawi ja też pocinam na 205 i jest ok
            - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• superspeedo
              Drive
              • 2007
              • 80

Zamieszczone przez slawko007
              Czesc wszystkim. Skoro znalazłem juz takiego posta powiedzcie na jakie zmienić 205/55/R16 zeby wygladało zakwieciście. Macie jakies propozycje?? Oczywiście zeby nie bawić sie w wykrywacza kolein :szeroki_usmiech
              Ale wykrywacz kolein jest czasem dobry, ponieważ w Polsce jeszcze większość dróg jest w nie wyposarzonych. W deszczu czy zimą przy delikatnym śniegu, np. jadąc 200km w trasę, kierowca może spać, auto z zakrętu nie wypadnie, bo koleiny go prowadzą, jak na szynach

Komentarz

• jlupino
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 362

Czesc wszystkim. Skoro znalazłem juz takiego posta powiedzcie na jakie zmienić 205/55/R16 zeby wygladało zakwieciście. Macie jakies propozycje?? Oczywiście zeby nie bawić sie w wykrywacza kolein
                To jest własciwie najlepszy kompromis miedzy dobrym wyglądem,a wykrywaczem kolein.Tu juz nic nie poprawisz i krok w strone wiekszej feli automatycznie przenosi cie do grona tzw."poszukiwaczy kolein".Musisz sam zdecydować :wink:
                Jaro

Komentarz

• slawko007
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 65

Zamieszczone przez jlupino
                  Czesc wszystkim. Skoro znalazłem juz takiego posta powiedzcie na jakie zmienić 205/55/R16 zeby wygladało zakwieciście. Macie jakies propozycje?? Oczywiście zeby nie bawić sie w wykrywacza kolein
                  To jest własciwie najlepszy kompromis miedzy dobrym wyglądem,a wykrywaczem kolein.Tu juz nic nie poprawisz i krok w strone wiekszej feli automatycznie przenosi cie do grona tzw."poszukiwaczy kolein".Musisz sam zdecydować :wink:
                  Zastanawiałem się nad profilem 225/45/R16 ale faktycznie na naszych drogach szkoda Czesi i kregoslupa. Przejechanie odcinka 300 km od Krakowa do Lublina przez Sandomierz to niezły wyczyn dla kierowcy jak i auta. Nie dziwie sie ze w Polsce auta ktore mają 200kkm nadaja sie do generalnego remontu a z zachodniej granicy to polowa zywota. :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 07 Lut, 08 18:16 ]
                  A może poradzcie mi jeszcze jedno. Przymierzam sie do zkupu opon letnich. Macie jakies ktore warto założyc?? Mam na mysli dobre trzymanie, hałas, wygląd ??
                  slawko007

Komentarz

• jlupino
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 362

A może poradzcie mi jeszcze jedno. Przymierzam sie do zkupu opon letnich. Macie jakies ktore warto założyc?? Mam na mysli dobre trzymanie, hałas, wygląd ??
                    Continental premium contact 2 lub sport contact 2 są "the best",ewentualnie bridgeston'y ktore są własciwie na tym samym poziomie.Reszta wg. mnie jest w tyle.Ale oczywiscie wybór jak zwykle nalezy do ciebie.Ja mam conti ktore kupawałem z wiosny i se chwale.A tez miałem podobny dylemat co ty.Akurat wtedy wpadł mi w rece numer "auto swiata" w ktorym był test letnich opon o rozmiarze 205/55 i tam conti wygrały.Trzymają rewelacyjnie na suchym i mokrym,ale podobno szybko sie zużywają czego na razie nie moge potwierdzić,bo zrobiłem do zimy na nich z 10kkm.
                    Jaro

Komentarz

• slawko007
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 65

Continental premium contact 2 lub sport contact 2 są "the best",ewentualnie bridgeston'y ktore są własciwie na tym samym poziomie.Reszta wg. mnie jest w tyle.Ale oczywiscie wybór jak zwykle nalezy do ciebie.Ja mam conti ktore kupawałem z wiosny i se chwale.A tez miałem podobny dylemat co ty.Akurat wtedy wpadł mi w rece numer "auto swiata" w ktorym był test letnich opon o rozmiarze 205/55 i tam conti wygrały.Trzymają rewelacyjnie na suchym i mokrym,ale podobno szybko sie zużywają czego na razie nie moge potwierdzić,bo zrobiłem do zimy na nich z 10kkm.
                      Dzięki jlupino , słyszałem własnie o Conti. Popatrze jeszcze tu i tam. DO zamianki pozostało jeszcze troche czasu.
                      slawko007

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Continental premium contact 2 lub sport contact 2 są "the best",ewentualnie bridgeston'y ktore są własciwie na tym samym poziomie.Reszta wg. mnie jest w tyle.Ale oczywiscie wybór jak zwykle nalezy do ciebie.Ja mam conti ktore kupawałem z wiosny i se chwale.[cut]
                        Dzięki jlupino , słyszałem własnie o Conti. Popatrze jeszcze tu i tam. DO zamianki pozostało jeszcze troche czasu.
                        ja jeździłem na jazdach testowych Focusem ST obutym właśnie w Conti Sport Contact 2, moje wrażenia z jazd są jak najbardziej negatywne :roll:

Zamieszczone przez MisiekWAW
                        Wszyscy się brandzlują jak on (*Focus ST) się świetnie prowadzi i ile ma trakcji jak na FWD A ja mam pewien niedosyt przy ostrym skręcie na parkingu rył przodem jak najzwyklejsze FWD a nie zadne tam super hiper Przy pełnym ogniu z zatrzymanego czuć kontrole trakcji - duzo mocniej niz w aucie konkurencji ktorym jezdzilismy w zeszly weekend (*czyli nowy Leon Cupra) Jak szedłem dość ostrym łukiem na 2ce i docisnąłem to jedno z kół po prostu zaczęło piszczeć (*i dymić) i znowu kontrola trakcji dała o sobie znać. Później zrobiłem test hamulców i juz praktycznie nabrałem pewności że problemem sa opony - na 99% to auto przy 4 tłoczkowych zaciskach i tarczach 320mmm z przodu zupełnie nie zrobiło na mnie wrazenia po przesiadce z Octavii która ma tarcze 288 i jeden tłoczek (ale naprawde hamuje niesamowicie) a tu na gładkiej i suchej drodze dość mocno czułem pracę ABSu. Wracając z Łodzi mieliśmy awaryjne hamowanie z podobnej prędkości jak przeprowadzałem test i Duśk apotwierdziła moje odczucia - Octavia sprawia wrażenie że hamuje mocniej i pewniej - w metrach tego nie wyraże bo niemam jak ale takie sprawia wrażenie IMHO ktos zapomniał założyć tam opon tylko jakies plastiki Mam naprawde nadzieję że to wina opon
                        całość:

*przypisy dzisiejsze zeby nie było niedomówień
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• BaD-BoY
                          Drive
                          • 2007
                          • 51

Ja osobiście używam 215/45/17 i nie widze problemu żadnego . Faktem jest też że poruszam się po drogach Wielkiej Brytanii i gdy byłem w Polsce tymże samochodem (Grudzień 2007) - masakra - autostrady ok, ale przez Kraków przejechać ... :/ masakra jeśli ktoś lubi komfort jazdy - przy takich oponach można o nim zapomnieć - plusy to to że ładnie wyglądają no i rzecz jasna przyczepność bo szersze niż standard Tu w Anglii nie narzekam wogóle - ale sprawa innych dróg

Komentarz

• jlupino
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 362

Zamieszczone przez MisiekWAW
                            ja jeździłem na jazdach testowych Focusem ST obutym właśnie w Conti Sport Contact 2, moje wrażenia z jazd są jak najbardziej negatywne
                            Ja akurat mam premium contact 2 i wyczynowo lub po torze nie próbowałem jeździc,tak ze nie moge tego potwierdzic.Tez czasami ostrzej sie pojedzie lub zahamuje i czuje róznice na korzysć w stosunku do poprzednich opon dunlopa.
                            Swoją drogą jezeli w prasowych testach conti wygrało,to chyba cos w tym musi byc.No chyba ,ze tez są przepłacani :wink:
                            Jaro

Komentarz

• BaD-BoY
                              Drive
                              • 2007
                              • 51

Trzeba też zwrócić uwagę na coś takiego jak artykuły sponsorowane co już coraz powszechniej zaczyna być stosowane

Komentarz

• danielmarki
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 16

Dzięki za odpowiedzi Nie odzywałem sie bo wyjechałem do Zakopca... A rozmiar 205/50R17 bedzie odpowiedni do 195/65 R15 ? Chyba będzie niższa albo wyższa kilka mm...?

Komentarz

• misiekwaw
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 7715
                                  • Ford

Dzięki za odpowiedzi Nie odzywałem sie bo wyjechałem do Zakopca... A rozmiar 205/50R17 bedzie odpowiedni do 195/65 R15 ? Chyba będzie niższa albo wyższa kilka mm...?
                                  2,3mm - 0,36% różnica pomijalna

Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
                                  Był WRX
                                  Była Octa

Komentarz

• danielmarki
                                    Classic
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 16

Wielkie dzięki Już wszystko wiem Założe 205/50 R17 skoro osiągi i prowadzenie mają sie tak pogorszyć Jeśli nikt nie ma więcej pytań to można zamknąc ten post. Dzięki

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zaufaj prawdziwym ekspertom i wybierz najlepsze opony samochodowe. Aktualny ranking opon, artykuły motoryzacyjne i najświeższe testy opon na wyciągnięcie ręki
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• koja86
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 3178

Błędu jakieś 0,77% czyli akceptowalny to daje jakieś 1,5km/h
                                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• jlupino
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 362

A rozmiar 205/50R17 bedzie odpowiedni do 195/65 R15 ? Chyba będzie niższa albo wyższa kilka mm...?
                                          Przy 195/65 srednica koła wynosi 634,5mm,przy 205/50/17-636,8,a przy 225/45/17-634,3mm.Tak,ze najbardziej zblizona jest ostatnia konfiguracja,ale 205/50 równiez moze być .Moze i lepiej ze bedzie ciut wiecej gumy.Przekłamania na zegarze będą niewielkie.
                                          Jaro

Komentarz

Re: Felgi 17" na O1 Co z jazdą i osiągami?

Ja mam opony 225/45/17 i nie dostrzegam jakiegoś "walenia i ściągania" , auto prowadzi się lepiej i nie wyczuwam małych dziurek w drodze. :diabelski_usmiech
                                            Fakem jest że na koleinach musisz trzymać pewnie kierownicę.
                                            Odnośnie zużycia paliwa to wzrosło powiedzmy o 0,4-0,5l /100km

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Zamieszczone przez desmo
                                              Odnośnie zużycia paliwa to wzrosło powiedzmy o 0,4-0,5l /100km
                                              W porownaniu z jakimi oponami??
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

w porównaniu z 195/65/15

Komentarz

• rafalus
                                                  L&K
                                                  • 2005
                                                  • 1140
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

10 tys to chyba nie duzo ?

10 tys to chyba nie duzo
                                                  Ja mam swoje P7 i zrobilem ok 60 tys i sa zuzyte w 35-40%

mam teraz przejechane ogolnie ok 141tys . Zamierzam kupic nowe opony CPC2.
                                                  Co nalezalo by zrobic przy zawieszeniu by opony jak najdluzej pojezdzily?
                                                  Przyznam sie ,ze gdyby nie hałas z opon to bym ich nie zminial i nie ruszał zawieszenia.
                                                  Ale jak zmienie opony to moze watro zrobic zawieszenie na fabryke. Na gwarancji wyminialem tylko gumy stabilizatora i nic wiecej nie robilem(generalnie mechanik w skodzie twierdzi ,ze zawieszenie ok. Ostatecznie to niemieckie auto.

ps. ktos moze zalatwic nowe 17 RS?
                                                  nowy cSIMC od Aliego
                                                  seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                                  Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

Pracuję...